7 aprilie – Piaţa Universităţii – Bucureşti

relatare de Ana Plotnik

7-aprilie-2009-revolutie-041
Am ajuns acasa pe la ora 3 dupa amiaza si primul lucru de care am auzit a fost ca in Chisinau 20.000 de oameni protesteaza in strada. Am aprins televizorul. Parlamentul era ocupat de oameni si de la etaj iesea fum. Un prieten din Chisinau ma suna si imi spune ca a inceput revolutia. Am urmarit 2 ore la televizor cum oamenii aruncau cu pietre in cladirea Parlamentului, fluturand tricolorul si strigand “jos comunistii”!
Intre timp primesc un mesaj care anunta ca grupul Noii Golani organizeaza un miting de solidaritate cu protestatarii din Moldova in Piata Universitatii.
Evenimentul era programat pentru ora 20, insa la ora 19, cand am ajuns acolo, primul lucru pe care l-am vazut au fost steagurile Romaniei, niste steaguri cu secera si ciocanul taiate si un mare banner cu si cruci celtice. Toata presa era acolo, iar organizatorii ii roaga pe cei de la Noua Dreapta sa isi dea jos tricourile cu poza lui Corneliu Zelea Codreanu si sa stranga bannerele fasciste. Cativa oameni de pe margine vorbesc despre ce prostie se va intampla cand la stiri se va anunta ca fascistii de la ND au organizat manifestatia. Tudor Ionescu ia o portavoce si incepe sa strige “jos comunistii” si “basarabia pamant romanesc!”, moment in care unul dintre organizatori ii someaza sa plece, zicand celor de la presa ca “ei nu sunt cu noi. Noi nu sustinem extrema dreapta din Romania. Ne-am adunat aici in solidaritate cu fratii de peste Prut, iar actiunea noastra nu este una politica de dreapta sau de stanga”. In momentul respective, pe la 19.30 eram cca 200 de oameni, multi avand tricolorul pictat pe fata.
Vazand ca cei de la ND nu vor sa plece sau sa se dezica de simbolurile legionare, cei de la Noii Golani au dus manifestantii catre trepetele Teatrului National. Incontinuu veneau oameni si se intindeau bannere cu mesaje precum: “suntem cu voi”, “alaturi de Chisinau”, “Basarabia e a Romaniei – toti suntem romani”, etc. De la portavoce se tineau discursuri in care se cerea solidarizarea romanilor de pe ambele maluri ale Prutului, precum si luarea de pozitie de catre guvernantii romani care erau invitati sa se alature multimii din Piata Universitatii.
In tot acest timp, cei de la ND au ramas cu cativa sustinatori pe trotuarul de langa borna KM O de unde au scandat toata seara lozinci nationaliste si si-au fluturat steagurile si bannerele.
Pe treptele Teatrului National si in imprejurimi sute de oameni ascultau mesajele care acopereau diverse palete…de la cerinta unirii Basarabiei cu Romania si blamarea pactului Ribbentrop-Molotov la recitare de poezii, stiri de utima ora din Chisinau, precum si indemnuri la solidaritate, etc. Intre timp venise si Liga Studentilor, membrii sindicali, luptatori pe front din 1941. Foarte multi dintre cei prezenti erau basarabeni, iar aceastia luau pe rand cuvantul. Portavocea a fost conectata la statiile de amplificare pentru ca mesajul sa se auda de catre toti cei prezenti. Sloganele pe care le-am auzit cel mai des au fost “Romania e cu voi, comunistii la gunoi!”, “Traiasca si infloreasca Ardealul, Moldova si Tara Romaneasca”, “Si noi suntem cu voi” etc. sau apropo de vecinii indaratnici s-a strigat si “Noua Dreapta la Gunoi!”
La manifestatie s-au fluturat 3 tipuri de tricolor…cel romanesc, cel cu stema moldovei si cel gaurit ca la revolutia din ’89, precum si steagul UE.
La un moment dat cineva a preluat portavocea zicand ca in Moldova se poate realiza o schimbare reala doar daca se intampla ca la revolutia din Romania, moment in care oamenii adunati au inceput sa scandeze faimosul slogan folosit in decembrie ‘89: “Armata e cu noi!”. Imediat dupa aceea s-a vorbit despre faptul ca nu se vor victime in Moldova, ca nu se vrea moartea a peste 1000 de oameni asa cum s-a intamplat in Romania, ca nu se vrea ca armata sa intre in Chisinau.
Cativa oameni au ridicat un banner pe care era scris “Nu armata, nu sange…vrem schimbare!”
Dupa 3 ore, un ultim discurs ne anunta ca maine la ora 12.30 oamenii se vor strange in fata Ambasadei Moldovei din Bucuresti, dupa care vor urca in trenul spre Chisinau. Cei care vor ramane in Bucuresti sunt asteptati maine la 20.00 in Piata Universitatii.
Nu pot si nu vreau sa judec ce sau cum s-a intamplat azi in Piata Universitatii. Cert este ca ne-am dus acolo, pentru ca am simtit ca trebuie sa fim acolo. Cineva ma critica mai devreme, spunand ca nu e lupta mea pentru ca eu m-am nascut la vest de Prut. Dar vorbind de-a lungul timpului cu prietenii mei basarabeni, vazandu-I in strada sau stiind ca asta isi doreau de atata timp, stiu ca lupta e si a noastra…Asa am simtit azi. Lupta e a celor carora la pasa de soarta oamenilor, ci nu a nationalistilor sau a guvernantilor. Am fost azi in Piata Universitatii, din solidaritate ci nu din mandrie nationala, nu neaparat cu pretentii unioniste ci pentru ca ceea ce se intampla in Chisinau este ceea ce trebuia sa se intample!

update: Mihail Vakulovski relateaza protestele de la Brasov aici

update: Moni Stanila relateaza protestele de la Timisoara aici

Reclame

Un răspuns to “7 aprilie – Piaţa Universităţii – Bucureşti”

  1. Un basarabean Says:

    Iti multumesc ca ai fost acolo sa ne sustii!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: