Stare de Urgenţă în ospeţie la Andrei Gamarţ / 23 ianuarie 2009

reportaj de Cătălina Bălan

Ieri dimineaţă am aflat de la mama că lansarea noului număr al revistei Stare de Urgenţă va avea loc la Galeriile Montage, unde pictorul şi poetul basarabean Andrei Gamarţ îşi expune lucrările. Noi nu prea ştiam pe unde sunt Galeriile Montage, aşa că ne-am întâlnit seara în faţa şcolii mele şi am pornit să le căutăm împreună, punctul de referinţă fiind Hala Traian. Ne-am dat seama care e clădirea după lumina din geamuri şi tablourile pe care le-am zărit de pe străduţa de vizavi. Văzusem unele lucrări cu câţiva ani în urmă la Chişinău. Nimerisem la Galeria Brâncuşi din întâmplătură (cum ar spune Nel, fratele meu) şi mi se pare că, pe atunci, Andrei avea părul lung.
La început, eu cu mama căutam “fata cu părul roşu” (Storm), dar Andrei ne-a spus că “fata” a rămas la Chişinău, a adus în schimb lucrări noi.
poza1
Andrei Gamarţ a luat la Bucureşti doar „Fetiţa”
Poză: Cătălina Bălan

Expoziţia se întinde în mai multe săli, una dintre ele are o scenă pe care se joacă periodic spectacole de teatru şi nu numai.

N-a venit foarte multă lume, însă atmosfera a fost plăcută.

Poză de grup fără pictor

Poză de grup fără pictor

L-am aşteptat cu toţii pe Marius Ianuş, care era pe Kogălniceanu şi nu prea ştia nici el cum să ajungă. Când a venit în sfârşit cu rucsacul plin de reviste, eu şi Andreea Toma ne făceam griji că nu avem aparat foto. (Însă mama a salvat situaţia).
Ca orice orator bun, Marius a ţinut un speech despre români şi basarabeni, apoi i-a invitat pe George Damian şi pe Diana Iepure (mama) să spună şi ei căte ceva. George Damian a vorbit despre cimitirele soldaţilor români din Basarabia (tocmai se întorsese dintr-o expediţie) care au fost distruse, iar mama despre importanţa comunicării între români.

Marius Ianuş – orator

Marius Ianuş – orator

George Damian şi Marius Ianuş, doi bucureşteni care ştiu multe despre Basarabia.

George Damian şi Marius Ianuş, doi bucureşteni care ştiu multe despre Basarabia.

(În timpul umei discuţii amicale George şi-a amintit cu mult drag de ghea’ Stiopa de la Ialoveni.:D)

După lansare, toată lumea citea SdU:
poza5

Andrei Gamarţ şi Roxana Boboc.

Andrei Gamarţ şi Roxana Boboc.

Roxana este PR la Editura Trei, poetă (cunoscută de pe timpul cenaclului Fracturi) şi, nu în ultimul rând, soţia lui Andrei.

)

Artişti meditând 🙂

La lansare am cunoscut-o pe prietena Andreei, Mihaela. Mi-a spus că de mult n-a mai cunoscut o persoană atât de mică, iar eu m-am simţit bebeluş. Tot ea a observat că eu şi cu mama semănăm la faţă.

Mihaela, Andreea, Eu

Mihaela, Andreea, Eu

poza8
După ce toată agitaţia cu lansarea s-a terminat, eu, mama, Andreea, Andrei şi Roxana, plus Marius Ianuş am mai rămas puţin şi am vorbit cu gazda galeriei, Daniel Divrician, pictor, sculptor, scenograf:

Daniel Divrician şi Marius Ianuş

Daniel Divrician şi Marius Ianuş

Ce să mai, a fost o seară plină de artişti. Domnul Divrician ne-a propus să facem în galerie seri de poezie. Veni vorba şi de poetul Grigore Vieru. A răsunat şi în acest caz întrebarea ce va rămâne din creaţia lui. Mama şi-dat seama că ştie mai multe poeme pe de rost. Până şi eu am recitat o strofă.
S-a discutat despre mai multe proiecte, legate de Chişinău (cum ar spune tata – cu sufletul la gură). Am rămas cu o amintire frumoasă despre tot ceea ce s-a întâmplat acolo
La plecare, am fost invitaţi cu toţii la o piesă de teatru ce se va juca pe 11 februarie pe scena Galeriilor Montage!!!

poza10

Reclame

2 răspunsuri to “Stare de Urgenţă în ospeţie la Andrei Gamarţ / 23 ianuarie 2009”

  1. […] aici. In 2009 vor urma mai multe lansari si surprize – deja prima intalnire din acest an a avut loc in cadrul expozitiei lui Andrei Gamart iar in numarul 10  vom da startul unui concurs pentru cititorii […]

  2. CATRE -„STARE DE URGENTA ” – GALERIA MONTAGE-VA ASTEAPTA -PTR O NOUA SEARA DE POEZIE. SALUTARI PRIETENI.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: