Preşedintele şi cireada / Iulian CIOCAN

editorialul numărului 7 – Iulian CIOCAN

Lîngă satul Mîndîc din raionul Drochia a avut loc un accident rutier, ne informează publicaţia “Gazeta.ru”. Un autobuz care mergea de la Chişinău la Moscova a intrat în viteză într-o cireadă de pe marginea şoselei. Şase animale cornute au murit pe loc, cinci au fost rănite. Paguba e estimată la 3600 euro. În opinia poliţiei rutiere, autobuzul avea o problemă cu frîna. Aşadar, un accident banal, ce nu s-ar fi remarcat cu nimic, dacă… nu era văzut de însuşi preşedintele Voronin care tocmai trecea pe şosea. Reacţia şefului statului a fost promptă. El a dispus ca şefii companiei de transporturi, de care ţine autobuzul nărăvaş, să compenseze paguba oamenilor care şi-au pierdut vacile.
Ce baftă pe oamenii aceştia! Imaginaţi-vă numai că şeful statului nu ar fi fost martor ocular al accidentului. Şi-ar fi recuperat în acest caz oamenii banii investiţi în vaci? E greu de presupus. Nu se ştie dacă proprietarii autobuzului şi-ar fi recunoscut vina, nu se ştie cît ar fi durat judecata şi ce consecinţe ar fi avut ea. E limpede că dacă preşedintele Voronin nu ar fi fost pe post de martor ocular, proprietarii vacilor ucise ar fi trebuit să dea din coate. Acum însă, după ce preşedintele a constatat dintr-o privire cine e vinovatul şi i-a şi cerut acestuia să plătească, nu mai încape îndoială că oamenii cu vacile vor fi despăgubiţi.
Ce vreau să zic? Mă gîndesc cîte dileme existenţiale, cîte probleme ar fi soluţionate cu rapiditate dacă demnitarii autohtoni ar fi pe post de martori oculari. Ar dispărea o mulţime de procese îndelungate, nu ar mai fi nevoie de ele, pentru că demnitarii clarvăzători ar stabili imediat partea vinovată. Iar cei vinovaţi nu ar ezita să compenseze pagubele, nu-i aşa? Probabil şi viaţa noastră, a simplilor muritori, s-ar schimba în mod miraculos, ar deveni frumoasă. Din nefericire, demnitarii nu sînt nici veghetori, nici omniscienţi, aşa că nu ne rămîne altceva decît să ne mulţumim cu aceste rarisime, insolite situaţii, cînd ei apar pe neaşteptate în universul problemelor noastre, proiectaţi parcă dintr-o lume paralelă, mirifică, o lume a dreptăţii…

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: