Cărţile anului 2008 / Dumitru CRUDU

articol apărul în numărul 7 al revistei

Larisa Turea, CARTEA FOAMETEI, editura Curtea Veche, Bucureşti, 2008

Larisa Turea - CARTEA FOAMEI Larisa Turea s-a născut la 29 februarie 1952, în satul Călineşti, din raionul Făleşti, adică la cinci ani după sinistra foamete care a decimat un număr foarte mare de oameni. Sursele sovietice vorbesc despre moartea a peste 200 000 de basarabeni, dar, în realitate, numărul lor este infinit mai mare. Aşa cum reiese din această carte, foametea nu “ a fost cauzată de secetă, cum se pretinde în documentele vremii, ci de zelul autorităţilor comuniste.” Deci, Larisa Turea consideră că ceea ce s-a întîmplat în acele vremuri a fost un act de genocid contra populaţiei din Republica Moldova. Scopul? Îngenuncherea basarabenilor şi “ reducerea oricărei rezistenţe.” Spectrul foametei nu s-a şters niciodată din memoria generaţiilor mai în vîrstă. La cîteva decenii după ce s-a întîmplat, oamenii îşi mai făceau rezerve de pîine uscată, umplînd podul caselor, ca să fie pregătiţi dacă va veni, din nou, foametea, iar ei erau siguri că fenomenul se va repeta. Consecinţele genocidului au fost devastatoare: fraţi certaţi pentru toată viaţa, oameni care au mîncat coaje de copaci, lume traumatizată psihic. Pentru a scăpa cu viaţă, au fost călcate în picioare valori ca solidaritatea umană sau respectul faţă de cei mai în vîrstă. La suprafaţă, din om, a ieşit tot ce avea mai rău. Cartea cuprinde mărturii ale supravieţuitorilor acestei cumplite încercări care povestesc şi despre cazuri de cannibalism. Dar, cu toate astea, despre această crimă politică nu se vorbeşte destul în Republica Moldova. O face, însă, Larisa Turea în această carte cutremurătoare.

Mihai Şleahtiţchi, MANIPULAREA ÎN POSTTOTALITARISM, editura gunivas, Chişinău, 2008

Mihai Şleahtiţchi, MANIPULAREA ÎN POSTTOTALITARISMAceastă carte este o colecţie de studii despre manipulare, iar Mihai Şleahtiţchi este coordonatorul ediţiei şi unul dintre autori. Cartea începe cu o definiţie a manipulării- “să obţii de la cineva să adopte o conduită pe care ar fi preferat să nu o urmeze- şi pe care n-ar fi adoptat-o la o simplă cerere directă-, spunînd lucrurilor pe nume, înseamnă manipulare” ( Robert –Vincent Joule/Jean –Leon Beauvois) şi continuă cu un cuvînt înainte aparţinînd lui Mihai Şleahtiţchi, care susţine că epoca posttotalitară stă integral sub semnul manipulării. Studiile şi eseurile din carte se regăsescîn cinci secţiuni: manipularea comportamentală: entitate, etiologie, modalităţi de manifestare; posttotalitarismul şi manipularea prin presă; manevrele manipulante ale puterii posttotalitare; mit şi manipulare în posttotalitarism; neutralizarea manipulării în posttotalitarism. În addenda dămd de un breviar de manipulare comportamentală, un dicţionar de manipulare comportamentală englez-român şi roman-englez şi un ghid de căi practice de opunere la manipulare.


Anunțuri

Un răspuns to “Cărţile anului 2008 / Dumitru CRUDU”

  1. Cu o “bombonică” a fost cumpărat recent Mihai Şleahtiţchi, şeful catedrei Sociologie a Universităţii de Stat din Bălţi, scrie, bazîndu-se pe o singură sursă, oficiosul “Moldova suverană”. Întregul articol defăimător sfidează prezumţia nevinovăţiei, descriind în note peiorative cazul: “Fiind intransigent din fire, omul a ţinut piept ispitelor, cît a putut, dar cînd a văzut “bombonica” de 500 de lei, s-a topit şi a apreciat cunoştinţele “cumpărătorului de note” la examenul de psihologie juridică la justa valoare. Dar, ca să vezi, nu i-a mers dascălului să se îndulcească, căci i-au dat peste mînă ofiţerii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei. Oricît s-a străduit dl profesor, aplicînd la maximum şi cunoştinţele din domeniul psihologiei juridice, n-a putut să-şi salveze pielea şi n-a reuşit să-şi susţină examenul cu brio în faţa reprezentanţilor organelor de drept. În timp ce-l luau la întrebări pe Mihai Şleahtiţchi, angajaţii Centrului au mai vînat un iubitor de bombonele “Mita”. În flagrant a fost reţinut şi Anatol Moraru, lector superior la aceeaşi instituţie de învăţămînt, care a primit de la o jună din anul III 200 lei pentru a susţine cu succes colocviul. Se zice că ambele cazuri au şocat conducerea universităţii şi în cadrul unei adunări extraordinare tot corpul profesoral a jurat cu mîna pe manualul de “Psihologie juridică” că de azi înainte nimeni nu va mai lua “mită”, concomitent ei i-au chemat şi pe profesorii altor universităţi din ţară să nu să se lase cumpăraţi cu bombonica “mita”, scrie “Moldova suverană”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: